Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Projethomere/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χρήστης:Projethomere/πρόχειρο (αποσαφήνιση)


Ἀλλο θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

θέματα για διόρθωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέμα επεξεργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

en:Widener Library
fr:Liste des universités au Royaume-Uni
en:Category:Digital libraries by country


en:American Mathematical Society


en:External ray Εξωτερική ακτίνα Πύλη:Μαθηματικά
Διεθνής Μαθηματική Ένωση




en:Regular sequence Κανονική ακολουθία


Νέο θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την κανονική ακολουθία Κωσύ, δείτε Ακολουθία Κωσύ § Στα εποικοδομητικά μαθηματικά.

Στην αντιμεταθετική άλγεβρα, μια κανονική ακολουθία[1] είναι μια ακολουθία στοιχείων ενός αντιμεταθετικού δακτυλίου τα οποία είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, με μια ακριβή έννοια. Πρόκειται για το αλγεβρικό ανάλογο της γεωμετρικής έννοιας της πλήρους τομής[2].

Ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για έναν αντιμεταθετικό δακτύλιο R και ένα R-module M, ένα στοιχείο r στον R χαρακτηρίζεται ως μη μηδενικός διαιρέτης στον M αν r m = 0 συνεπάγεται m = 0 για m στον M. Μία M-κανονική ακολουθία είναι μια ακολουθία

r1, ..., rd in R

έτσι ώστε το ri να μην είναι μηδενικός διαιρέτης στο M/(r1, ..., ri-1)M για i = 1, ..., d.[3] Ορισμένοι συγγραφείς απαιτούν επίσης το M/(r1, ..., rd)M να μην είναι μηδενικό. Διαισθητικά, το να λέμε ότι τα r1, ..., rd είναι μια M-κανονική ακολουθία σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία «κόβουν» το M όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν περνάμε διαδοχικά από το M στο M/(r1)M, στο M/(r1, r2)M, και ούτω καθεξής.

Μια R-κανονική ακολουθία ονομάζεται απλά κανονική ακολουθία. Δηλαδή, r1, ..., rd είναι μια κανονική ακολουθία αν r1 είναι ένας μη μηδενικός διαιρέτης στον R, r2 είναι ένας μη μηδενικός διαιρέτης στον δακτύλιο R/(r1), και ούτω καθεξής. Σε γεωμετρική γλώσσα, αν το X είναι ένα αφινικό σχήμα και τα r1, ..., rd είναι μια κανονική ακολουθία στον δακτύλιο των κανονικών συναρτήσεων στο X, τότε λέμε ότι το κλειστό υποσύστημα {r1=0, ..., rd=0} ⊂ X είναι ένα πλήρες υποσύστημα τομής του X.

Η ύπαρξη κανονικής ακολουθίας μπορεί να εξαρτάται από τη σειρά των στοιχείων. Παραδείγματος χάριν,x, y(1-x), z(1-x) είναι μια κανονική ακολουθία στον πολυωνυμικό δακτύλιο C[x, y, z], ενώ y(1-x), z(1-x), x δεν είναι μια κανονική ακολουθία. Αλλά αν ο R είναι ένας τοπικός Ναιτεριανός δακτύλιος και τα στοιχεία ri βρίσκονται στο μέγιστο ιδεώδες, ή αν ο R είναι ένας βαθμωτός δακτύλιος και τα ri είναι ομογενή θετικού βαθμού, τότε κάθε μετάθεση μιας κανονικής ακολουθίας είναι μια κανονική ακολουθία.

Έστω R ένας Ναιτεριανός δακτύλιος, I ένα ιδεώδες στον R, και M ένα πεπερασμένο R-σύνολο. Το βάθος του I στο M, που γράφεται depthR(I, M) ή απλά depth(I, M), είναι το άθροισμα των μηκών όλων των M-κανονικών ακολουθιών των στοιχείων του I. Όταν ο R είναι ένας τοπικός Ναιτεριανός δακτύλιος και ο M είναι ένα πεπερασμένο R-module, το βάθος του M, που γράφεται depthR(M) ή απλά depth(M), σημαίνει depthR(m, M), δηλαδή είναι το υπέρτατο των μηκών όλων των M-κανονικών ακολουθιών στο μέγιστο ιδεώδες m του R. Ειδικότερα, το βάθος ενός Ναιτεριανού τοπικού δακτυλίου R σημαίνει το βάθος του R ως R-σύνολο. Δηλαδή, το βάθος του R είναι το μέγιστο μήκος μιας κανονικής ακολουθίας στο μέγιστο ιδεώδες.

Για ένα Ναιτεριανό τοπικό δακτύλιο R, το βάθος της μηδενικής ενότητας είναι ∞,[4] ενώ το βάθος μιας μη μηδενικής πεπερασμένης R-ενότητας M είναι το πολύ η διάσταση Κρουλ του M (που ονομάζεται επίσης διάσταση της υποστήριξης του M).[5]

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έχοντας ένα ολοκληρωτικό πεδίο κάθε μη μηδενικό δίνει μια κανονική ακολουθία.
  • Για έναν πρώτο αριθμό p, ο τοπικός δακτύλιος Z(p) είναι ο υποδακτύλιος των ρητών αριθμών που αποτελείται από κλάσματα των οποίων ο παρονομαστής δεν είναι πολλαπλάσιο του p. Το στοιχείο p είναι ένας μη μηδενικός διαιρέτης στον Z(p), και ο πηλίκο του Z(p) με το ιδανικό που παράγεται από το p είναι το σώμα Z/(p). Επομένως, το p δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια μεγαλύτερη κανονική ακολουθία στο μέγιστο ιδεώδες (p), και στην πραγματικότητα ο τοπικός δακτύλιος Z(p) έχει βάθος 1.
  • Για οποιοδήποτε σώμα k, τα στοιχεία x1, ..., xn στον πολυωνυμικό δακτύλιο A = k[x1, ..., xn] σχηματίζουν μια κανονική ακολουθία. Προκύπτει ότι ο εντοπισμός R του A στο μέγιστο ιδεώδες m = (x1, ..., xn) έχει βάθος τουλάχιστον n. Στην πραγματικότητα, το R έχει βάθος ίσο με n, δηλαδή δεν υπάρχει κανονική ακολουθία στο μέγιστο ιδεώδες με μήκος μεγαλύτερο από n.
  • Γενικότερα, έστω R ένας κανονικός τοπικός δακτύλιος με μέγιστο ιδεώδες m. Τότε όλα τα στοιχεία r1, ..., rd του m που αντιστοιχούν σε μια βάση για το m/m2 ως R/m-διανυσματικό χώρο σχηματίζουν μια κανονική ακολουθία.

Μια σημαντική περίπτωση είναι όταν το βάθος ενός τοπικού δακτυλίου R είναι ίσο με τη διάσταση Κρουλ: Τότε ο R λέγεται ότι είναι Κοέν-Μακόλεϊ. Τα τρία παραδείγματα που παρουσιάζονται είναι όλοι δακτύλιοι Κοέν-Μακόλεϊ. Παρομοίως, ένα πεπερασμένα παραγόμενο R-module M λέγεται ότι είναι Κοέν-Μακόλεϊ αν το βάθος του ισούται με τη διάστασή του.

Μη παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα απλό μη-παράδειγμα κανονικής ακολουθίας δίνεται από την ακολουθία των στοιχείων της since

έχει έναν μη τετριμμένο πυρήνα που δίνεται από το ιδεώδες . Παρόμοια παραδείγματα μπορούν να βρεθούν εξετάζοντας τους ελάχιστους γεννήτορες για τα ιδεώδη που παράγονται από αναγώγιμα σχήματα με πολλαπλές συνιστώσες και παίρνοντας το υποσύστημα μιας συνιστώσας, αλλά παχυνόμενο.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αν r1, ..., rd είναι μια κανονική ακολουθία σε έναν δακτύλιο R, τότε το σύμπλοκο Κοσζύλ (Koszul)[6] είναι μια ρητή ελεύθερη ανάλυση του R/(r1, ..., rd) ως R-module, της μορφής:

Στην ειδική περίπτωση όπου ο R είναι ο πολυωνυμικός δακτύλιος k[r1, ..., rd], αυτό δίνει μια ανάλυση του k ως R- module.

  • Αν το I είναι ένα ιδεώδες που παράγεται από μια κανονική ακολουθία σε έναν δακτύλιο R, τότε ο σχετικός βαθμωτός δακτύλιος

είναι ισόμορφος με τον πολυωνυμικό δακτύλιο (R/I)[x1, ..., xd]. Με γεωμετρικούς όρους, προκύπτει ότι ένας τοπικός δακτύλιος διατομής Y οποιουδήποτε σχήματος X έχει μια κανονική δέσμη που είναι διανυσματική δέσμη, ακόμη και αν το Y ενδέχεται να είναι ιδιάζον.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ON REGULAR SEQUENCES - Internet Archive Scholar» (PDF). 
  2. «Complete intersections - Manifold Atlas». www.map.mpim-bonn.mpg.de (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2024. 
  3. N. Bourbaki. Algèbre. Chapitre 10. Algèbre Homologique. Springer-Verlag (2006). X.9.6.
  4. A. Grothendieck. EGA IV, Part 1. Publications Mathématiques de l'IHÉS 20 (1964), 259 pp. 0.16.4.5.
  5. Bourbaki, N. (20 Μαΐου 2007). Algèbre commutative: Chapitre 10. Springer Science & Business Media. ISBN 978-3-540-34395-0. 
  6. «Jean-Louis Koszul - The Mathematics Genealogy Project». mathgenealogy.org. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2024. 



[[Κατηγορία:Αλγεβρική γεωμετρία] [[Κατηγορία:Αντιμεταθετική άλγεβρα] [[Κατηγορία:Διάσταση] [[Κατηγορία:Διοφαντικές εξισώσεις] [[Κατηγορία:Περιοχές των μαθηματικών]


[[Κατηγορία:Περιοχές των μαθηματικών] [[Κατηγορία:Γραμμική άλγεβρα] [[Κατηγορία:Συναρτησιακή ανάλυση]





[[Κατηγορία:Μαθηματικά προβλήματα]


[[Κατηγορία:Διάσταση]


[[Κατηγορία:Επιστήμη υπολογιστών]



[[Κατηγορία:Βελτιστοποίηση] [[Κατηγορία:Διαφορική γεωμετρία]

[[Κατηγορία:Περιοχές των μαθηματικών] [[Κατηγορία:Διάσταση] [[Κατηγορία:Γενική τοπολογία]



[[Κατηγορία:Άλυτα προβλήματα στα μαθηματικά] [[Κατηγορία:Ειδικές συναρτήσεις] [[Κατηγορία:Ζήτα και L-συναρτήσεις]


[[Κατηγορία:Μαθηματικοί οργανισμοί] [[Κατηγορία:Μαθηματικά] [[Κατηγορία:Άλυτα προβλήματα στα μαθηματικά]


[[Κατηγορία:Καναδοί μαθηματικοί]






[[Κατηγορία:Πίνακες (μαθηματικά)] [[Κατηγορία:Γραμμική άλγεβρα] [[Κατηγορία:Διακριτή γεωμετρία]


[[Κατηγορία:Φράκταλ] [[Κατηγορία:Δυναμικά συστήματα] [[Κατηγορία:Πληροφοριακά συστήματα]






{{authority control} {{Portal bar|Βιογραφίες|Μαθηματικά} {{DEFAULTSORT:Μιγαδική αναλυτική ποικιλία } [[Κατηγορία:Βραβεία μαθηματικών] [[Κατηγορία:Αναλυτική γεωμετρία] [[Κατηγορία:Ρώσοι μαθηματικοί] [[Κατηγορία:Μαθηματικοί του 19ου αιώνα]





[[Κατηγορία:Γάλλοι χημικοί] [[Κατηγορία:Βραβεία Νόμπελ] [[Κατηγορία:Βραβευμένοι με Νόμπελ Φυσικής]



[[Κατηγορία:Ιστότοπος-επέκταση] [[Κατηγορία:Ψηφιακές βιβλιοθήκες]


[[Κατηγορία: Κατηγορία:Γάλλοι εκδότες] [[Κατηγορία:Εκδοτικοί οίκοι]


[[Κατηγορία:Μουσεία στο Παρίσι [[Κατηγορία:Νομισματικά μουσεία



[[Κατηγορία:Ιλιάδα [[Κατηγορία:Ήφαιστος

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


{Authority control}}

Κατηγορία:Εθνικές βιβλιοθήκες]] [Κατηγορία:Βιβλιοθήκες στη Σαουδική Αραβία]]


[Κατηγορία:Ιστορικές βιβλιοθήκες]] [Κατηγορία:Τορίνο]]


Κατηγορία:Βιβλιοθήκες ανά χώρα]]



Κατηγορία:Ψηφιακές βιβλιοθήκες]]



Κατηγορία:Ερευνητικά κέντρα ανά χώρα]] Κατηγορία:Πανεπιστήμια ανά χώρα]]



{commonscat}}






Άλλο θἐμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

List of national and state libraries
de:Liste der Nationalbibliotheken
es:Anexo:Bibliotecas nacionales

Κατάλογος Εθνικών Βιβλιοθηκών