Δανία και ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δανία χρησιμοποιεί την Κορόνα σαν νόμισμα της και όχι το Ευρώ, έχοντας διαπραγματευτεί εξαίρεση για υιοθέτηση του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Το 2000, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ. Υπέρ ψήφισε το 46,8% και εναντίων το 53,2%. Η κορόνα είναι μέλος του μηχανισμού ERM II, οπότε η συναλλαγματική ισοτιμία της είναι συνδεδεμένη με το 2,25% του ευρώ.

Η Δανία είναι μέλος της ΕΕ με εξαίρεση από το Ευρώ σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992

Τα περισσότερα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στη Δανία ευνοούν την εισαγωγή του ευρώ και η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος προτάθηκε αρκετές φορές από το 2000. Ωστόσο, ορισμένα σημαντικά κόμματα, όπως το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και η Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση του ευρώ. Οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει διακυμάνσεις της υποστήριξης για το ενιαίο νόμισμα, με πλειοψηφίες υπέρ για αρκετά χρόνια μετά τη φυσική εισαγωγή του νομίσματος. Ωστόσο, λόγω της παγκόσμιας οικονομική ύφεση 2008, η στήριξη άρχισε να μειώνεται και στα τέλη του 2011, η στήριξη για το ευρώ κατέρρευσε υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της κρίσης της Ευρωζώνης.[1]

Η Δανία συνορεύει με ένα μέλος της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, και ένα μέλος της ΕΕ που έχει υποχρέωση να υιοθετήσει το ευρώ, τη Σουηδία.

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Danskerne siger nej tak til euroen» (στα Danish). Business.dk. 27 September 2011. http://www.business.dk/oekonomi/danskerne-siger-nej-tak-til-euroen. Ανακτήθηκε στις 29 September 2011.