Φιόντορ Τομάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιόντορ Τομάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1872[1]
Coahoma County
Θάνατος1928[1] ή 12  Ιουνίου 1928[2]
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
ιδιοκτήτης εστιατορίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φιόντορ Φιόντοροβιτς Τομάς (ρωσικά: Фёдор Фёдорович Томас‎‎, γεννηθείς Φρέντερικ Μπριους Τόμας, αγγλικά: Frederick Bruce Thomas‎‎, 4 Νοεμβρίου 1872, Κοαχόμα, Μισισίπι, ΗΠΑ - 12 Ιουνίου 1928, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) ήταν Ρώσος επιχειρηματίας αφροαμερικανικής καταγωγής, διάσημος στη βιομηχανία του θεάματος στη Ρωσία και την Τουρκία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγωγή, παιδική και νεανική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρέντερικ Μπριους Τόμας γεννήθηκε στην κομητεία Κοαχόμα του Μισισίπι το 1872. Οι γονείς του, Χάνα και Λιούις Τόμας ήταν σκλάβοι μέχρι τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, μετά τον οποίο έγιναν επιτυχημένοι γαιοκτήμονες και αγρότες[3]. Ωστόσο, οι λευκοί ρατσιστές γείτονες ήταν δυσαρεστημένοι με την επιτυχία της μαύρης οικογένειας και το 1890, αφού ένας λευκός γείτονας τους μήνυσε για ένα οικόπεδο, οι Τόμας έπρεπε να μετακομίσουν στο Τενεσί, στην πόλη Μέμφις. Στο Μέμφις, ο Λιούις Τόμας σκοτώθηκε σε μια διαμάχη με έναν γείτονα και λίγο αργότερα, ο Φρέντερικ Μπρους Τόμας έφυγε από την πόλη για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ[4].

Στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόμας εργάστηκε ως σερβιτόρος σε εστιατόρια και ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, αλλά σύντομα αποφάσισε να μετακομίσει στην Ευρώπη λόγω ρατσισμού, όπου ήλπιζε να γίνει μουσικός. Δεν τα κατάφερε ποτέ, αλλά έζησε στο Λονδίνο, στο Παρίσι και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη. Στο Παρίσι, εργάστηκε στο διάσημο εστιατόριο «Μαξίμ», του οποίου ο ιδιοκτήτης τον ενέπνευσε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση στη Μόσχα[5]. Γνώρισε έναν Ρώσο ευγενή που τον βοήθησε να βρει δουλειά στην πρωτεύουσα ως υπηρέτης του γνωστού του[6]. Έχοντας μετακομίσει στη Ρωσία το 1900, ο Τόμας έγινε τελικά «μαύρος Ρώσος».

Ζωή στη Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μόσχα, ο Τομάς εργάστηκε αρχικά ως υπηρέτης, αλλά σύντομα άρχισε να εργάζεται ως σερβιτόρος και στη συνέχεια ως επικεφαλής σερβιτόρος σε ελίτ εστιατόρια και κλαμπ. Το 1901 παντρεύτηκε μια Γερμανίδα ονόματι Χέντβιγκ Γκαν, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά (αργότερα ξαναπαντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά)[7]. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας του επέτρεψε να γίνει ο κύριος βοηθός του Αλεξέι Σουντακόφ, ιδιοκτήτη του διάσημου μοσχοβίτικου εστιατορίου "Γιαρ". Μαζί με τον Σουντακόφ, αγόρασε τον μοσχοβίτικο κήπο "Ενυδρείου", τον οποίο μετέτρεψε σε ένα δημοφιλές και επιτυχημένο μέρος αναψυχής στην πρωτεύουσα[8].

Χάρη στην επιτυχία του Ενυδρείου, ο Τομάς έγινε πλούσιος και μπόρεσε να επεκτείνει την επιχείρησή του. Το 1912, άνοιξε το κλαμπ Μαξίμ, το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές στη μποέμια της Μόσχας. Χάρη σε αυτή την επιτυχία, το 1915 έλαβε τελικά τη ρωσική υπηκοότητα, αποτελώντας, πιθανώς, τον πρώτο Αφροαμερικανό πολίτη της Ρωσίας[8]. Ως γνωστό και πλούσιο μέλος της κοινωνίας της Μόσχας, οργάνωσε με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.

Ωστόσο, μετά την επανάσταση του 1917, ο Τομάς, που είχε την ιδιότητα του αστού και προσωπικού πλούτου, έχασε τα πάντα. Μετά τη δήμευση της περιουσίας του και των τραπεζικών του καταθέσεων το 1918, χωρίς ουσιαστικά μέσα διαβίωσης, κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσπάθησε και πάλι να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Είχε επιτυχία για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Τουρκία τον οδήγησε σε οικονομική καταστροφή. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Faceted Application of Subject Terminology. 1917393. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Library of Congress Authorities. Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. no2013028887. Ανακτήθηκε στις 20  Ιανουαρίου 2020.
  3. «Российско-американские сюжеты: alliruk». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. «Russia's Black Entertainment Empresario: The Remarkable Saga of Fyodor Fyodorovich Tomas (Frederick Bruce Thomas) | The Black Past: Remembered and Reclaimed». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  5. «Одиссея «Федора Федорыча» Томаса:». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  6. «Биография Фредерика Брюса (Федора Федоровича) Томаса, первого чернокожего ресторатора России – Weekend – Коммерсантъ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. http://www.kontinent.org/article.php?aid=51e90660a4ce8 Αρχειοθετημένο αντίγραφο στη Wayback Machine του Internet Archive.
  8. 8,0 8,1 «Чёрный русский Фёдор Томас». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]