Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τελωνειακή Ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Κοινότητας -Τουρκίας για την εφαρμογή τελωνειακής ένωσης (τουρκικά:Gümrük Birliği) μεταξύ των δύο μερών.[1] Τα εμπορεύματα μπορούν να διακινούνται μεταξύ των δύο οντοτήτων χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς. Η Τελωνειακή Ένωση δεν καλύπτει βασικούς οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία.

Το 1996 δημιουργήθηκε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Η απόφαση 1/98 του Συμβουλίου Σύνδεσης καλύπτει και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

Εκτός από τη θέσπιση κοινού εξωτερικού τιμολογίου για τα προϊόντα που καλύπτονται, η Τελωνειακή Ένωση προβλέπει ότι η Τουρκία θα ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο σε διάφορους βασικούς τομείς της εσωτερικής αγοράς, ιδίως όσον αφορά τα βιομηχανικά πρότυπα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συμφωνία ενίσχυσε το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Στη μεταποίηση, σημειώθηκε αύξηση 55-65 % στο εμπόριο ΕΕ -Τουρκίας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkey - Trade - European Commission». ec.europa.eu. 
  2. Larch, Mario; Schmeißer, Aiko F.; Wanner, Joschka (2020). «A Tale of (almost) 1001 Coefficients: The Deep and Heterogeneous Effects of the EU-Turkey Customs Union» (στα αγγλικά). JCMS: Journal of Common Market Studies 59 (2): 242–260. doi:10.1111/jcms.13058. ISSN 1468-5965.