Τελεσφόρος (στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τελεσφόρος (στρατηγός)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ. ή 3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμοι των Διαδόχων

Ο Τελεσφόρος (4ος αι. π.Χ.) ήταν ανιψιιός και στρατηγός στην υπηρεσία του Αντιγόνου Α΄ του Μονόφθαλμου και βασιλιάς της Ασίας, που τον έστειλε ο Ανίγονος Α΄ το 312 π.Χ. με στόλο 50 πλοίων και ένα σημαντικό στρατό στην Πελοπόννησο, για να αντιτεθεί στις δυνάμεις του Πολυπέρχοντα και του Κασσάνδρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή ήταν πολύ επιτυχής: εκτόπισε τις φρουρές του Πολυπέρχοντα από όλες τις πόλεις στη χερσόνησο, εκτός της Σικυώνας και της Κορίνθου που τις κρατούσε ο ίδιος ο Πολυπέρχων. Όταν ακολούθησε τον Μήδιο σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει τους Ωραιούς, τους οποίους πολιορκούσε ο Κάσσανδρος, νικήθηκαν με χάσιμο αρκετών πλοίων. Το ακόλουθο θέρος (311 π.Χ.) ο Αντίγονος ανέθεσε την αρχηγία του πολέμου στην Πελοπόννησο στον άλλο ανιψιό του Πτολεμαίο. Ο Τελεσφόρος αγανάκτησε τόσο, που διέρρηξε τη συμμαχία του και, έχοντας παρακινήσει μερικούς στρατιώτες του να τον ακολουθήσουν, εγκαταστάθηκε στην Ήλιδα για δικό του λογαριασμό. Ακόμη λεηλάτησε τους ιερούς θησαυρούς της Ολυμπίας.

Ωστόσο λίγο αργότερα κλήθηκε από τον Πτολεμαίο να υποταγεί. Ο Αντίγονος πρέπει να τον συγχώρεσε, καθώς λίγα έτη μετά ο Τελεσφόρος εμφανίζεται στο προσωπικό του Δημητρίου, γιου του Αντιγόνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William (editor); Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Telesphorus", Boston, (1867)