Συζήτηση χρήστη:Musicfanatic se/πρόχειρο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Χρήστος Στασινόπουλος είναι τενόρος και ηθοποιός, που γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε θέατρο στις Δραματικές Σχολές του Πειραϊκού Συνδέσμου και της Ευγενίας Χατζίκου στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Μ. Καλομοίρης με τη μεσόφωνο Γωγώ Γεωργιλοπούλου, συνέχισε στη Στοκχόλμη με την υψίφωνο Ulla Blom κι ολοκλήρωσε στην Αθήνα στο Ελληνικό Ωδείο με τον τενόρο Παύλο Ράπτη, παίρνοντας Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης το 1994. Σπούδασε ακόμα θεωρητικά μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο με την Ειρήνη Αρχαύλη, παίρνοντας Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης με Άριστα Παμψηφεί. Μελέτησε την ερμηνεία του ορατόριου, του Lied και της μουσικής δωματίου με τον Paul Schilawsky, διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ.


Θεατρική και λυρική καριέρα[επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Στασινόπουλος ως ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του με το «Έβδομο Θέατρο» του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη. Εμφανίστηκε και μ’ άλλες θεατρικές ομάδες, συμμετέχοντας παράλληλα και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Κατ΄εξοχήν τραγουδιστής κονσέρτων με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη μουσική, έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, Πολιτιστικό Κέντρο Athenaeum, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Γερμανική Εκκλησία Christus Kirche, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου κ.α.), τη Σουηδία (στη Στοκχόλμη: στο Μουσείο Μουσικής, στη Λέσχη Καλλιτεχνών Konstnärsklubb, στο θέατρο Oscars, στις Εκκλησίες Allhelgonakyrkan, St. Paulskyrkan, Enebykyrkan, Engelbrektskyrkan, στο Μέγαρο Solborg, στο Μουσείο Τέχνης της πόλης Västerås), τη Δανία (Εκκλησία Vor Frue Kirke στο Aalborg) και τη Γερμανία (Εκκλησίες Herz Jesu Kirche και All Saints Anglican Church στην Κολωνία).

Το 1997 υποδύθηκε τον ρόλο του Βεζύρη στην «Όπερα των Σκιών» του Νίκου Μαμαγκάκη, παραγγελία του ΟΜΜΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2008 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Πειραματική Σκηνή, ερμηνεύοντας το μέρος του τενόρου στον «Ορφέα: μια συμφωνία δωματίου με δρώσες φωνές» του Δημήτρη Συκιά και τον ρόλο του Στρατιώτη στον «Αυτοκράτορα της Ατλαντίδας» του Viktor Ullmann.


Κινηματογράφος και τηλεόραση[επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους του Λευτέρη Χρυσοχόου "Κήρυκες της Χίμαιρας", η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Μονάχου.

Η Walt Disney τον επέλεξε να ερμηνεύσει τον ρόλο του «Αλαντίν» στην ελληνική μεταγλώττιση της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, καθώς και στις δύο συνέχειές της στο βίντεο («Η επιστροφή του Τζαφάρ» και «Ο Αλαντίν κι ο Βασιλιάς των Κλεφτών»), όπως και στην τηλεοπτική σειρά διαρκείας. Δάνεισε ακόμα τη φωνή του στους ρόλους των Tweedle Dee και Tweedle Dum στη μεταγλώττιση της κλασσικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Παράλληλα, η Warner τον επέλεξε για τους ρόλους του Κορνήλιου στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Don Bluth «Τοσοδούλα» (Thumbelina) και του Χιούμπι στο «Τυχερό Πετράδι» (The Pebble and the Penguin).


Δισκογραφία[επεξεργασία κώδικα]

"Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα" παιδική όπερα της Λένας Πλάτωνος βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε διασκευή και λιμπρέτο του Γιώργου Βολουδάκη. Σολίστ: Άρης Χριστοφέλλης, Σπύρος Σακκάς, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Σαμσιάρης, Χρήστος Στασινόπουλος(LYRA Records).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Persondata