Σάντοου ο Σκαντζόχοιρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σάντοου ο Σκαντζόχοιρος[1] (Αγγλικά: Shadow the Hedgehog) είναι χαρακτήρας που εμφανίζεται στο franchise Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος της Sega. Δημιουργήθηκε από τους Τακάσι Ιζούκα και Σίρο Μαέκαβα και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Sonic Adventure 2 (2001). Μέσα στο φανταστικό σύμπαν του Σόνικ, ο Σάντοου είναι ένας ανθρωπόμορφος μαύρος σκαντζόχοιρος που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Τζέραλντ Ρομπότνικ, τον παππού του ανταγωνιστή της σειράς Δόκτορα Αυγένιου. Αφού είδε τον θάνατο της καλύτερης του φίλης Μαρίας Ρόμποτνικ, ο Σάντοου αρχικά αναζητά εκδίκηση, αλλά αργότερα ορκίζεται να κρατήσει την υπόσχεσή του ότι θα προστατεύει τον κόσμο από τον κίνδυνο. Ένας αντιήρωας, ο Σάντοου έχει καλές προθέσεις, αλλά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους του, φέρνοντάς τον σε αντίθεση με τον Σόνικ τον Σκαντζόχοιρο.

Σάντοου ο Σκαντζόχοιρος
Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος
Εκφωνείται από

Ο Σάντοου μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με τον Σόνικ και παρόμοιο έλεγχο σε παιχνίδια, αλλά διακρίνεται από τη χρήση οχημάτων και πυροβόλων όπλων. Η ιδέα για τον Σάντοου προέκυψε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Sonic Adventure (1998). Ο Ιζούκα και ο Μαέκαβα προσπάθησαν να τον απεικονίσουν ως έναν σκοτεινό, "κουλ" χαρακτήρα για τον οποίο οι παίκτες θα νοιάζονταν. Το Sonic Adventure 2 είχε σκοπό να είναι η μοναδική εμφάνιση του Σάντοου, αλλά η δημοσιότητα του στους οπαδούς οδήγησε την Sonic Team να τον συμπεριλάβει στο Sonic Heroes (2003). Ο Σάντοου έχει εμφανιστεί από τότε σε πολλά παιχνίδια Σόνικ, συμπεριλαμβανομένου του spin-off του Σάντοου ο Σκαντζόχοιρος (2005). Παρουσιάζεται επίσης σε Σόνικ κόμικς και εμπορεύματα.

Ο Σάντοου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς και διακρίθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών από το Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες το 2011. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί διχαστικός μεταξύ των δημοσιογράφων βιντεοπαιχνιδιών. Μερικοί επαινέστηκαν τον ρόλο του στο Sonic Adventure 2 και τη διατήρηση των επιπέδων του στο θέμα του Σόνικ, αλλά άλλοι επέκριναν τον σκοτεινό και σκληρό χαρακτήρα του, ιδιαίτερα σε μεταγενέστερα παιχνίδια. Οι συγγραφείς έχουν κατατάξει τον Σάντοου ανάμεσα στους χειρότερους χαρακτήρες Σόνικ. Το παιχνίδι Σάντοου έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές, αν και πούλησε καλά.

  1. «Σάντοου (Shadow) - Greek Dub DB». www.greekdubdb.com. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2024. 
  2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα Cygnettheatre.
  3. «Jason Griffith». amtcworld.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2019. 
  4. «Otakon ®: Please Welcome Kirk Thornton to Otakon 2019 - News & Announcements». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2019. 
  5. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα Griffin-2022.
  6. Couch, Aaron· Kit, Borys (15 Απριλίου 2024). «Keanu Reeves Joins 'Sonic 3' as Shadow». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2024.