Πύλη:Βιογραφίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εισαγωγή

Σημαντικό μέρος της Βικιπαίδειας αποτελούν οι βιογραφίες προσωπικοτήτων, οι οποίες ανήκουν σε διάφορες χώρες, εποχές και φυλές. Σε αυτή την πύλη συγκεντρώνονται πληροφορίες για επιστήμονες, στρατιωτικούς, συγγραφείς και άλλες προσωπικότητες, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την Παγκόσμια Ιστορία.

Επιλεγμένο λήμμα

Ο Ανδρέας Μιαούλης - Βώκος (Ύδρα 20 Μαΐου 1769 - 11 Ιουνίου 1835 Πειραιάς) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, δηλαδή πλοιοκτήτης, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στην μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια, που είχε σαν αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πλείστες φορές απο το Οθωνικό καθεστώς ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης.

(περισσότερα…)

Επιλεγμένη εικόνα
Ο Νικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι, γνωστός Ρώσος στρατηγός ιππικού. Το ιππικό του είχε λάβει τον τίτλο «Τάφος του γαλλικού ιππικού»
Αξιόλογα λήμματα

Βιογραφίες της Βικιπαίδειας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τα μέλη της ως αξιόλογα λήμματα.

Αμέλια Έρχαρτ · Ανδρέας Μιαούλης · Απόστολος Παύλος · Αρθούρος Ρεμπώ · Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος · Ασπασία · Άτταλος Α' της Περγάμου · Άτταλος Β' της Περγάμου · Δημήτριος Γούναρης · Διονύσιος Σολωμός · Δομήνικος Θεοτοκόπουλος · Ερνέστο Τσε Γκεβάρα · Ευμένης Β' της Περγάμου · Θέογνις ο Μεγαρεύς · Ιάννης Ξενάκης · Ιωάννης Καποδίστριας · Ιωάννης Μεταξάς · Καραβάτζιο · Κλεομένης Α' της Σπάρτης · Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου · Μαρκήσιος ντε Σαντ · Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας · Μπέτι Ντέιβις · Νικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι · Οκταβιανός Αύγουστος · Περικλής · Πύρρος της Ηπείρου · Ρέμπραντ · Ρενέ Ντεκάρτ · Σαίρεν Κίρκεγκωρ · Σίγκμουντ Φρόυντ

Κατηγορίες
Σχετικές πύλες
Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε ως μέλος της Επιχείρησης «Βιογραφία».