Νεφερνεφερουατέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεφερνεφερουατέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος14ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
μονάρχης
Περίοδος ακμής1338 π.Χ. - 1335 π.Χ.
Οικογένεια
Οικογένειαδέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ανκχκχεπερούρε-μέρυ-Νεφερκχεπερούρε ή -μέρυ-Βάενρε ή -μέρυ-Ατέν-Νεφερνεφερουατέν, είναι ένα όνομα που χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε στη Μεριτατέν ή πιθανότερο στην Νεφερτίτη.

Στήλη που απεικονίζει τον Ακενατόν με τη Νεφερτίτη, ή τον Σμενκαρέ με τη Μεριτατέν ή τον Τουταγχαμόν με την Ανκχεσεναμούν.

Τα αρχαιολογικά τεκμήρια σχετίζονται με μία γυναίκα, που βασίλευσε ως φαραώ προς το τέλος της Περιόδου της Αμάρνα κατά τη 18η δυναστεία της Αιγύπτου. Το φύλο της επιβεβαιώνεται από στοιχεία που δηλώνουν γυναίκα, τα οποία βρίσκονται περιστασιακά στο όνομα και από το πριν το όνομα επίθετο που έλαβε κατά τη στέψη, το Akhet-en-hyes (αποτελεσματική για τον σύζυγό της). Αυτό περιλαμβάνεται σε μία έκδοση του δεύτερου ονόματός της σε πλαίσιο.

Πρέπει να ξεχωρίζεται από τον προηγούμενο βασιλιά, που χρησιμοποίησε το όνομα Ανκχκχεπερούρε Σμενκαρέ, χωρίς όμως επίθετα να εμφανίζονται σε κάποιο πλαίσιο.

Με την υπόθεση ότι αυτό το άτομο είναι η Νεφερτίτη που κυβέρνησε ως μόνη φαραώ, σχηματίστηκε από τον αιγυπτιολόγο και αρχαιολόγο δρ. Ζαχί Χαβάς η θεωρία, ότι η βασιλεία της σημαδεύτηκε από την πτώση της Αμάρνα και την επιστροφή της πρωτεύουσας στην παραδοσιακή πόλη των Θηβών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aldred, Cyril (1984). The Egyptians. London: Thames & Hudson.
  • Allen, James P. (2006). "The Amarna Succession" (PDF). Archived from the original on 1 July 2013. Retrieved 23 June 2008.
  • Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. ISBN 0-500-05128-3