Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως (Ποντγκόριτσα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως
Βασικές πληροφορίες
ΤοποθεσίαΠοντγκόριτσα, Μαυροβούνιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°26΄44,5΄΄ Β,
19°14΄54΄΄ Α
ΥπαγωγήΟρθόδοξη Εκκλησία
ΧώραΜαυροβούνιο
Έτος αφιέρωσης2013
ΚαταστατικόΚαθεδρικός ναός
Ιστοσελίδαwww.bazilika-esztergom.hu
Αρχιτεκτονική περιγραφή
Αρχιτέκτονας/ΑρχιτέκτονεςΠρέντραγκ Ρίστιτς
Γιοβάν Πόποβιτς
Έναρξη ανέγερσης1993
Αποπεράτωση2013
Λεπτομέρειες
Κατεύθυνση προσόψεωςδυτικά
Ύψος (μέγιστο)41,5 m
Θόλος/Θόλοι1

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού (σερβ. Саборни Храм Христовог Васкрсења = Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja) στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, είναι ο καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι κτισμένος στο τμήμα της Νέας πόλεως της Ποντγκόριτσα, δυτικώς του ποταμού Μοράτσα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανέγερση του ναού σε εμβαδό περίπου 1.300 τετραγωνικών μέτρων άρχισε το 1993 σε αρχιτεκτονικό σχέδιο του Πρέντραγκ Ρίστιτς.[1] Τα Θυρανοίξια έγιναν στις 7 Οκτωβρίου 2013, με τη συμπλήρωση χιλίων επτακοσίων ετών από το Διάταγμα των Μεδιολάνων για την ανεξιθρησκία. Στην τελετή παρευρίσκονταν ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, μαζί με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο και πολλούς κληρικούς της Μητροπόλεώς του.

Την 1η Νοεμβρίου 2020 ο επί τριακονταετία Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει, στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως.[2]

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Orthodox Arts Journal γράφει ότι ο Καθεδρικός Ναός της Ποντγκόριτσα είναι «ασφαλώς ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες ναούς της Ορθοδοξίας που ανεγέρθηκαν στην εποχή μας. Αντίθετα από άλλους νέους καθεδρικούς που έχουμε επισκεφθεί πρόσφατα, τοεξωτερικό του δεν αποζητεί να αντανακλά τη Βυζαντινή τελειότητα. Ωστόσο είναι ένα γοητευτικά «εκκεντρικό» σχέδιο. Διαθέτει τα ελαφρώς αμήχανα χαρακτηριστικά κάθε πραγματικού καθεδρικού ναού, εκφράζοντας τις πολιτισμικές τάσεις ανάμεσα στο αυτοκρατορικό ύφος και τις ικανότητες των τοπικών τεχνιτών.» Με τους δίδυμους πύργους του και την έντονη εμπόσθια αψίδα του, είναι σαφώς επηρεασμένος από τον μεσαιωνικό Καθεδρικό του Αγίου Τρύφωνα, με ρομανικές, ιταλίζουσες και βυζαντινές επιρροές.[1] Το εσωτερικό είναι βαριά διακοσμημένο με αγιογραφίες με χρυσό φόντο, μαρμάρινο δάπεδο και περίτεχνη επίπλωση.[1]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «A New Cathedral for Montenegro». Orthodox Arts Journal. 9 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Ko je bio mitropolit Amfilohije». BBC News na srpskom. 30 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2020.