Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ( EBA ) είναι ρυθμιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Παρίσι.[1][2] Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή δοκιμών αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την αύξηση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εντοπισμό αδυναμιών στις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών.[3] Η ΕΑΤ ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία κληρονόμησε όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Ως επακόλουθο της προγραμματισμένης απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε σε σχέδια για την έξοδο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EBA) από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να διατηρηθεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μελλοντικές κατοικίες θεωρούνται για τον οργανισμό ήταν στις Βρυξέλλες, Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, την Πράγα, τη Βιέννη και Βαρσοβία . Στο τέλος, το Παρίσι επελέγη με κλήρωση για να στεγάσει την ΕΒΑ στις 18:40 CET τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017.[4]

Επιγραμματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΑΤ έχει την εξουσία να παρακάμπτει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές εάν δεν ρυθμίζει σωστά τις τράπεζες τους. Η ΕΑΤ είναι σε θέση να αποτρέψει το ρυθμιστικό αρμπιτράζ και πρέπει να επιτρέψει στις τράπεζες να ανταγωνίζονται δίκαια σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ΕΑΑ θα αποτρέψει τον αγώνα δρόμου προς τα κάτω, επειδή οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες σε δικαιοδοσίες με λιγότερη ρύθμιση δεν θα έχουν πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τράπεζες που εδρεύουν σε δικαιοδοσίες με περισσότερους κανονισμούς, καθώς όλες οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να συμμορφώνονται με το υψηλότερο πανευρωπαϊκό πρότυπο.

Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινή υποβολή εκθέσεων (COREP) είναι το τυποποιημένο πλαίσιο αναφοράς που εκδίδει η ΕΑΤ για την υποβολή εκθέσεων για την οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις . Καλύπτει τους δείκτες πιστωτικού κινδύνου, κινδύνου αγοράς, λειτουργικού κινδύνου, ιδίων κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας . Αυτό το πλαίσιο αναφοράς υιοθετήθηκε από σχεδόν 30 ευρωπαϊκές χώρες. Οι ρυθμισμένοι οργανισμοί υποχρεούνται περιοδικά να υποβάλλουν εκθέσεις COREP τόσο σε ατομική όσο και σε ενοποιημένη βάση, χρησιμοποιώντας το XBRL στις ταξινομήσεις αρχιτεκτονικής Eurofiling . Όλοι οι ρυθμιζόμενοι οργανισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χρησιμοποιούν την COREP για να υποβάλλουν τις τακτικές εκθέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Buell, Todd (29 Ιουνίου 2016). «European Banking Authority's Location in Question After Brexit Vote». 
  2. «Italy and Spain lead the fight to conquer UK-based EU agencies». 29 Ιουλίου 2016. 
  3. «New European Banking Regulator Will Conduct a Stress Test on Lenders». New York Times. 2011-01-13. https://www.nytimes.com/2011/01/14/business/global/14banks.html. Ανακτήθηκε στις 2011-02-01. 
  4. «Offers to host the European Banking Authority (EBA) - Consilium». www.consilium.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018. 
  5. «Common Reporting Framework (COREP)». Moody's Analytics. 1 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2019.