Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης (αγγλ.European Association for Health Information and Libraries - EAHIL) ιδρύθηκε το 1987 με έδρα το Άμστερνταμ και αποτελεί τον επαγγελματικό οργανισμό για την εκπροσώπηση των ιατρικών βιβλιοθηκών της Ευρώπης και την προώθηση του έργου τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Βιβλιοθηκονομίας (Fifth International Congress of Medical Librarianship) που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία το 1985, αποφασίστηκε η διοργάνωση του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ιατρικών Βιβλιοθηκών (First European Conference of Medical Libraries), το οποίο διεξήχθη το 1986 στις Βρυξέλλες, υπό την οικονομική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization), της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Commission of the European Communities) και του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη (Regional Office for Europe). Απόρροια του συνεδρίου ήταν η ίδρυση μιας επαγγελματικής ένωσης για την εκπροσώπηση των ιατρικών βιβλιοθηκών και την προώθηση των συμφερόντων τους σε διεθνές επίπεδο [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EAHIL διευθύνεται [2] από την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board), η οποία είναι υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση των υποθέσεων του οργανισμού και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past President), τον Πρώτο και το Δεύτερο Αντιπρόεδρο (First and Second Vice Presidents), τον Ταμία (Treasurer), έναν Εκτελεστικό Γραμματέα (Executive Secretary) και ένα Βοηθό Γραμματέα (Assistant Secretary). Το έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής ενισχύεται από το Συμβούλιο (EAHIL Council), το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο ως προς την πολιτική, τον προσανατολισμό και την πορεία της Ένωσης.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EAHIL εργάζεται για την προώθηση της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη και των υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με την υγεία σε διεθνές επίπεδο. Οι επιμέρους στόχοι της, όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού είναι [3]:

  1. Να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των ιατρικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  2. Να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ιατρικές βιβλιοθήκες στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
  3. Να βελτιώσει τα πρότυπα παροχής και πρακτικής στον τομέα της υγείας και των ιατρικών ερευνητικών βιβλιοθηκών.
  4. Να κρατά τους ιατρικούς βιβλιοθηκονόμους και υπαλλήλους της πληροφόρησης ενήμερους σχετικά με το επάγγελμα τους.
  5. Να ενθαρρύνει την κινητικότητα και τη συνεχή εκπαίδευση, ειδικά όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες.
  6. Να εκπροσωπεί τους βιβλιοθηκονόμους με αντικείμενο την υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EAHIL εκπροσωπεί ιδρύματα, ενώσεις και μεμονωμένα άτομα, τα οποία σχετίζονται με τις υπηρεσίες πληροφόρησης στον τομέα της υγείας και ξεπερνούν τα 1.400 από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και 25 ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη της EAHIL [4] διακρίνονται σε:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individuals): βιβλιοθηκονόμοι και επαγγελματίες της πληροφόρησης που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν σε ιατρικές βιβλιοθήκες.
  • Ιδρύματα (Institutional members): βιβλιοθήκες, ιδρύματα, ενώσεις και οργανισμοί που με τη δράση τους ενισχύουν το έργο της ένωσης.
  • Φοιτητές (Students:): άτομα που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομέα συναφή με την ιατρική πληροφόρηση.
  • Συνταξιούχοι (Members-retired professionals): άτομα που εργάζονταν στον τομέα της ιατρικής πληροφόρησης, αλλά πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί.
  • Συνεργαζόμενα μέλη (Affiliated members): άτομα καιιδρύματα, τα οποία δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους στόχους της ένωσης.
  • Επίτιμα Μέλη (Honorary members:): στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να ενταχθούν μέλη, ως αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς τους στο έργο της EAHIL.

Όλες οι κατηγορίες μελών, εκτός από τα Συνεργαζόμενα και τα Επίτιμα μέλη, έχουν δικαίωμα ψήφου. Επιπρόσθετα, η EAHIL δίνει τη δυνατότητα σε εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφόρησης σχετικά με την υγεία και την Ιατρική, να συμμετάσχουν στο έργο της.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες της EAHIL χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του οργανισμού, τα οποία προέρχονται από τα συνέδρια (Conferences) (Workshops) και τα εργαστήρια (Workshops) που διοργανώνει, καθώς και από τις ετήσιες συνδρομές των μελών της. Η EAHIL εργάζεται για να προωθήσει την επαγγελματική εξέλιξη των μελών της, μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, ευκαιρίες δικτύωσης και έγκυρης πληροφόρησης για σημαντικά ζητήματα και εξελίξεις του τομέα. Επιπλέον, προάγει την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών της, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της πληροφόρησης σχετικά με την υγεία και την Ιατρική. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της EAHIL έγκειται και η δημοσίευση του περιοδικού με τίτλο «JEAHIL - Journal of the European Association for Health Information and Libraries» [5], το οποίο πραγματεύεται θέματα που συνδέονται είτε με την EAHIL είτε με την πληροφόρηση στον τομέα της υγείας γενικότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της EAHIL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της EAHIL» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της EAHIL» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Μέλη της EAHIL» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Περιοδικό της EAHIL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]