Άλβαρο Ρεκόμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλβαρο Ρεκόμπα
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΆλβαρο Αλεξάντερ Ρεκόμπα Ριβέρο
Ημερ. γέννησης17 Μαρτίου 1976 (1976-03-17) (48 ετών)
Τόπος γέννησηςΜοντεβιδέο, Ουρουγουάη
Ύψος1,76 μ.
ΘέσηΜέσος
Επιθετικός
Πληροφορίες συλλόγου
ΟμάδαΚλουμπ Νασιονάλ ντε Φούτμπολ
Νούμερο φανέλας20
Ομάδες νέων
Ντανούμπιο ΦΚ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1994-1995Ντανούμπιο ΦΚ34(11)
1996-1997Νασιονάλ33(17)
1997-2008Ίντερ175(53)
1999Βενέτσια19(11)
2007-2008Τορίνο ΦΚ22(1)
2008-2009Πανιώνιος21(7)
2010-2011Ντανούμπιο ΦΚ31(11)
2011-2015Νασιονάλ82(17)
Σύνολο417(126)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1995-2007Ουρουγουάη69(11)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Άλβαρο Αλεξάντερ Ρεκόμπα Ριβέρο (Álvaro Alexánder Recoba Rivero, γεννήθηκε 17 Μαρτίου 1976) είναι Ουρουγουανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής της Κλουμπ Νασιονάλ ντε Φούτμπολ. Αγωνιζόταν ως αριστερός πλάγιος μέσος ή επιθετικός. Λόγω της χαρακτηριστικής φυσιογνωμίας του, του έχουν δώσει το παρατσούκλι: "Κινέζος" (El Chino).[1]

Ανάμεσα σε άλλες ομάδες, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Ιταλίας από το 1997 έως το 2008. Εκτός από ένα εξάμηνο που έπαιξε στη Βενέτσια, ήταν βασικό στέλεχος της Ίντερ επί δέκα συνεχόμενες σεζόν. Τη σεζόν 2007-08 αγωνίστηκε δανεικός στην Τορίνο. Το 2008 αποκτήθηκε από την ομάδα του Πανιωνίου, ενώ αποχώρησε από την ομάδα τον Δεκέμβριο του 2009.

Είναι 69 φορές διεθνής με την Ουρουγουάη, με την οποία πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άλβαρο Ρεκόμπα γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1976 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης από ποδοσφαιρική οικογένεια, αφού ο πατέρας του υπήρξε τερματοφύλακας στην Πενιαρόλ.

Πέρασε σχετικά φτωχικά παιδικά χρόνια, αλλά αξιοποιώντας το ποδοσφαιρικό του ταλέντο κατάφερε την περίοδο 1997-2001 να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με αμοιβή 7,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όμως, παρέμεινε απλός και ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του. Μάλιστα τα πρώτα του χρήματα τα διέθεσε στην αγορά ενός ταξί, τα έσοδα του οποίου πήγαιναν στη μητέρα του, ώστε να σταματήσει να εργάζεται σε εργοστάσιο.

Είναι παντρεμένος με την Λορένα Περόνε, κόρη του παλιού ποδοσφαιριστή Ραφαέλε Περόνε, η οποία έχει γεννηθεί στην Αθήνα την εποχή που ο πατέρας της αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Π. Έχει δύο παιδιά: τη Ναταλί και τον Ιερεμία.

Ο πρώην εργοδότης του στην Ίντερ Μάσιμο Μοράτι, ο οποίος τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Ιταλία, τον αγαπούσε ιδιαίτερα, ο δε προπονητής του στην ίδια ομάδα, Ρομπέρτο Μαντσίνι, έλεγε γι’ αυτόν:

"Ο Άλβαρο είναι μια ιδιοφυΐα αλλά όπως κάθε ιδιοφυΐα μπορεί να σε κάνει να χοροπηδάς από χαρά και να σε γεμίζει με οργή. Θα πρέπει απλώς να εκτιμάμε εκείνες τις στιγμές που το μυαλό του είναι στο κεφάλι και τα πόδια του στη γη."

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρεκόμπα ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντανούμπιο της πατρίδας του. Έπειτα από μερικά χρόνια στην εφηβική ομάδα, τη σεζόν 1993-94 έπαιξε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών. Αμέσως, το θαυμάσιο αριστερό του πόδι τράβηξε το ενδιαφέρον των πιο δυνατών ομάδων της χώρας. Το 1996 πήγε στην Νασιονάλ του Μοντεβίδεο και την επόμενη σεζόν μεταγράφηκε στην Ίντερ του Μιλάνου.

Πρώτη χρονιά στην Ίντερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρεκόμπα έκανε το ντεμπούτο του στην Ίντερ στις 31 Αυγούστου 1997, την ίδια μέρα με το Ρονάλντο, σε αγώνα εναντίον της Μπρέσια στο Σαν Σίρο. Μπήκε σαν αλλαγή ενώ η ομάδα του έχανε με 0-1 και της χάρισε τη νίκη με δύο δικά του γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο: ένα με σουτ από 40 μέτρα και ένα με εκτέλεση φάουλ. Την ίδια σεζόν πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ με ψηλοκρεμαστό σουτ από τη σέντρα.[1] Όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί και δόθηκε δανεικός στη Βενέτσια για το δεύτερο μισό της σεζόν 1998-99 στη Βενέτσια που κινδύνευε με υποβιβασμό. Εκεί απέδειξε ότι μπορούσε να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο καθώς σε 19 αγώνες σκόραρε 11 φορές και δημιούργησε άλλα 9 γκολ.[2] Με τη βοήθειά του η Βενέτσια κατάφερε να μείνει στην Α΄ κατηγορία.

Επιστρέφοντας στην Ίντερ υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2006. Όμως, το 2001 ήταν μια δύσκολη χρονιά γι’ αυτόν, διότι το ιταλικό διαβατήριο που είχε αποκτήσει αποδείχθηκε πλαστό. Έτσι, έχασε την ιταλική υπηκοότητα, που είχε λάβει από το 1999. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός έτους, ο οποίος στη συνέχεια μειώθηκε στους τέσσερις μήνες.

Την περίοδο που αγωνίστηκε στην Ίντερ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας και πέτυχε πολλά καθοριστικά γκολ. Ως το 2007 με την Ίντερ κατέκτησε ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ιταλίας.[2]

Τορίνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από το Μάρτιο του 2007 ο Ρεκόμπα είχε εκφράσει την επιθυμία να φύγει από την Ίντερ, διότι δεν είχε αρκετές συμμετοχές στην ενδεκάδα. Έτσι, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Τορίνο, στην οποία μάνατζερ ήταν ο Βάλτερ Νοβελίνο, παλιός του γνώριμος από τη Βενέτσια.

Με την Τορίνο είχε μια καλή σεζόν. Πέτυχε το πρώτο του γκολ κατά της Παλέρμο στο δεύτερο ματς της χρονιάς. Επίσης, είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι για το κύπελλο κατά της ΑΣ Ρόμα σκοράροντας δύο γκολ στο νικηφόρο 3-1 της ομάδας του. Όμως, γενικά οι εμφανίσεις του δεν ήταν πάντα ικανοποιητικές εξαιτίας τραυματισμών. Συνολικά έπαιξε σε 22 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε τρία γκολ.[2]

Πανιώνιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος της σεζόν 2007-08 ο Ρεκόμπα έμεινε ελεύθερος. Αναζήτησε ομάδα στο ιταλικό και στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου είχε επαφές με την Μπλάκμπερν Ρόβερς αλλά δεν συμφώνησε. Το καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Ελλάδα, στην οποία έχει γεννηθεί η σύζυγος του Λορένα. Κάνοντας παρέα με τον παίκτη του Πανιωνίου Λάμπρο Χούτο, φίλο του από τα χρόνια της Ίντερ, γνωρίστηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κωνσταντίνο Τσακίρη, ο οποίος του πρότεινε να έρθει στον Πανιώνιο. Όταν οι επαφές με την Μπλάκμπερν ναυάγησαν το ενδιαφέρον του Πανιωνίου ανανεώθηκε και τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 ο Ρεκόμπα υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Η μεταγραφή κόστισε γύρω στα 2 εκατ. ευρώ και αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του σωματείου.

Με τον Πανιώνιο αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Στις 16 Δεκεμβρίου, έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με τον Πανιώνιο, μετά από συνάντηση που είχε με ανθρώπους της διοίκησης. Το ενάμιση έτος που αγωνίστηκε σε αυτόν είχε διάφορα προβλήματα τραυματισμών τα οποία τον έκαναν να χάσει αρκετά παιχνίδια με την ομάδα καθώς και την θέση του στο αρχικό σχήμα. Κατάφερε πάντως να αγωνιστεί σε 19 αγώνες την περίοδο 2008-09 σημειώνοντας τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ είχε και πολλές ασσίστ. Η παρουσία του βοήθησε τον Πανιώνιο, τόσο στο παιχνίδι του, όσο και στο να κάνει ακόμα πιο γνωστό το όνομά του.

Εθνική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρεκόμπα έχει αγωνιστεί 69 φορές με την Εθνική Ουρουγουάης και έχει πετύχει 12 γκολ.

Έπαιξε στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2002 και πέτυχε ένα γκολ στο ισόπαλο 3-3 με τη Σενεγάλη. Το Σεπτέμβριο 2005 πέτυχε το γκολ, με το οποίο η χώρα του νίκησε την Αργεντινή και προκρίθηκε ως πέμπτη από τον όμιλο της Νότιας Αμερικής για την επόμενη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Όμως, στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Αυστραλία στα πέναλτι.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2007 ο Ρεκόμπα αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα στο Κόπα Αμέρικα, στο οποίο τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Το τελευταίο του γκολ (δωδέκατο) με την εθνική ομάδα πέτυχε στις 2 Ιουνίου 2007 στη φιλική νίκη με 2-1 επί της Αυστραλίας.

Αγωνιστικό στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ποδοσφαιρικά προσόντα του Ρεκόμπα είναι πλούσια και τον καθιστούν χρήσιμο σε όποια ομάδα αγωνίζεται. Συνοπτικά:

  • Είναι καλός ντριμπλέρ με χαμηλό κέντρο βάρους και τεχνική ικανότητα σαν τους παλιούς εξτρέμ.
  • Είναι γρήγορος στα πόδια, αν και δεν πείθει γι’ αυτό με την πρώτη ματιά.
  • Είναι διεισδυτικός και γίνεται επικίνδυνος, όταν συγκλίνει προς την περιοχή.
  • Έχει καλή πάσα.
  • Έχει καλό αριστερό πόδι με ακριβείς μεταβιβάσεις.
  • Εκτελεί εύστοχα φάουλ, που δύσκολα αποκρούουν οι αντίπαλοι τερματοφύλακες.
  • Είναι ικανός σκόρερ και συχνά σκοράρει από απίθανες θέσεις. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε έξι γκολ με απ' ευθείας εκτέλεση κόρνερ, από τους καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.[3]

Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στα σκληρά μαρκαρίσματα.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Inter-Uruguay, storia infinita: Ruben Sosa e Recoba i top, ma anche qualche bidone...». Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2024. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Álvaro Recoba, il più grande talento sprecato di sempre». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «El Gol Olímpico: Una hazaña histórica que dejó su huella en el fútbol». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2024. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]